inspiratiebronnen

'n gerechtje uit de bloemen eet.collectiemet het werk en de projecten van studio de culinaire werkplaats willen marjolein en eric mensen inspireren om op ‘n hele speelse manier naar ‘t bord van de toekomst te kijken.

‘t bord van de toekomst

 • marjolein en eric werken dagelijks aan het bord van de toekomst, waarop -volgens hen- voor de vis en de vlees component een steeds minder prominente rol is weggelegd.
 • dit impliceert dat er op het bord van de toekomst meer ruimte komt voor nieuwe ingrediënten, smaken, combinaties, texturen, en …. nieuwe manieren van eten.

inspiratiebronnen. 

 • de ontdekkingsreis naar nieuwe mogelijkheden voor deze ruimte/opening op ‘t bord van de toekomst wordt gestructureerd door regelmatig wisselende inspiratiebronnen, contextuele thema’s, zoals emoties, herinneringen, tijd of hollandse landschappen.
 • de thema’s worden vertaald naar eetinspiraties en leveren dan gerechten of  nieuwe producten op, of vormen het referentiekader voor ‘t maken van eetinstallaties, zoals bijvoorbeeld de vertaling van drie schilderijen van van gogh in opdracht van ‘t van goghmuseum voor museumnacht 2014.
 • regelmatig terugkerende thema’s: water, tijd, landschappen & architectuur, mode & dutch design.

specialiteiten/handtekeningen.

 • zwart. zwart is het eerste thema geweest waarmee studio de culinaire werkplaats zich in september 2008 heeft geintroduceerd bij ‘t publiek.  dit is ook ‘t startsein om zwarte plantaardige ingrediënten te verzamelen. tot nu toe zijn marjolein en eric er zo’n 89  op ‘t spoor gekomen. in de meeste eetinspiraties (afhankelijk van ‘t thema & seizoen) verwerken zij ‘n aantal zwarte ingrediënten. zwart is ook hun connectie met mode, design en kunst.
 • motto food equals fashion. wat je eet en wat je draagt onthult o.a. iets van je identiteit, je kijk op ‘t leven, je cultuur. dit motto verbindt ‘t duo en hun werk met de mode industrie. derhalve creërt studio de culinaire werkplaats 2x per jaar tijdens amsterdam fashion week een conceptueel food = fashion menu en conceptuele eetinstallaties waarin de visie van ‘t duo op sustainable fashion reflecteert. de meeste food = fashion projecten plaatsen kanttekeningen bij de tijdelijkheid van mode en kleding, en verwijzen tegelijkertijd naar de fragiliteit van het ecosysteem.
 • emotie.brood ‘n eigentijdse herinterpretatie van het concept ‘gelegenheidsbrood’ en een persoonlijk project van marjolein wintjes. zij bedenkt en maakt uitsluitend broden in opdracht voor zeer persoonlijke momenten in iemands leven. zo bedenkt en maakt zij uiterst persoonlijke begrafenisbroden, mijn kind verlaat ‘t huis – ringen, etcetera.

 

 

verse kleuren

vegetable pastry: fresh colours verse kleuren

 • bestaat uit ‘n groente/fruit patisserie en ‘n eet.collectie toppings,  in 7 verschillende kleuren.

inspiratiebron

 •  interieur ontwerp & kleur

achtergrond

 • het project ‘verse kleuren’ is ontstaan doordat wij werden uitgenodigd ‘n kamer in te richten in ‘t lloyd hotel voor het event ‘inside design amsterdam’. wij hebben er toen voor gekozen om deze opdracht te benaderen van uit interieur design & kleuren. door dit perspectief werd de connectie tussen kleuren, energie en welzijn duidelijk.
 • kleuren zijn te interpreteren als energieën. kleuren in je omgeving beïnvloeden hoe je je voelt: fit, onrustig, geconcentreerd, vrolijk, etc. daarnaast spelen persoonlijke factoren hierbij ‘n rol. de een voelt zich op zijn gemak in ‘n knalrode omgeving, terwijl ‘n ander hierdoor onrustig wordt. een ander voorbeeld vormt het effect van de kleur groen. deze kleur kom je vaak tegen in ‘n interieur waarin activiteiten plaatsvinden die concentratie van je vragen.
 • dit gegeven hebben marjolein en eric vertaald naar de eet.collectie ‘verse kleuren’ die bestemd is voor het optimaliseren van je persoonlijke fysieke & geestelijke interieur.

de collectie

 • de eet.collectie ‘verse kleuren’ omvat 7 toppings, oftewel, kleurenenergieën met corresponderende smaken en ingrediënten die vervolgens gevangen zijn in het glas. namelijk: karakter (zwart), verlichting (wit), oorsprong (rood), blij (geel), focus (groen), stralend (oranje) en nieuwsgierig (paars).
 • vanuit dit kleur = energie perspectief heeft eric zijn eerste collectie groente en fruit gebakjes ‘verse kleuren’ bedacht en gemaakt. deze lijn bestaat uit inmiddels uit 7 verschillende smaken en natuurlijke kleuren. aan deze gebakjes is geen suiker toegevoegd, dus je proeft de natuurlijke zoetige en hartige smaken van de gebruikte groente- en fruitsoorten.
 • de introductie van onze collectie & patisserielijn ‘verse kleuren’ heeft plaatsgevonden tijdens inside design amsterdam 2009 in het Lloyd Hotel waar wij kamer 27 hebben ingericht met natuurlijke tinten en materialen en kleureneetadviezen hebben gegeven ter kennismaking van onze eet.collectie verse kleuren 01.
 • de eetcollectie en de groente patisserie ‘verse kleuren’ is uitsluitend op bestelling verkrijgbaar bij studio de culinaire werkplaats.
 

eetbare trouwjurk van rabarber”papier”

edible rhubarb wedding dress

 

op de foto ‘n eetbare trouwjurk van rabarber “papier” met ‘n aantal bloemen van melk.

food = fashion. 

 • ons motto is al ‘n groot aantal jaren  food = fashion wegens verschillende redenen.
 • dit is ook één van de redenen waarom wij meestal tijdens amsterdam fashion week op mode geïnspireerde eetinspiraties bedenken en maken. de ene keer staan er modetrends op ‘t menu, en ‘n andere keer vertalen we ‘t werk van nederlandse modeontwerpers naar ‘n eetbare vorm.

taste the unwearables.

 • ons materiaal bestaat voornamelijk uit eetbare ingrediënten en producten. in ons werk en met onze projecten proberen we zoveel mogelijk food waste te voorkomen, ook letten we o.m. op food miles, seizoenen, dier vriendelijkheid, gezondheid.
 • en…. op ‘n dag stond marjolein voor haar kledingkast en realiseerde zich dat er ‘n duidelijk voorbeeld van fashion waste in haar kast hangt, nl. haar trouwjurk. ‘n dure jurk voor 1 dag in je leven.
 • deze observatie heeft geleid tot ‘t lanceren van ‘t project taste the unwearables tijdens amsterdam fashion week juni 2009.
 • taste the unwearables bestond uit ‘n eetbare kledinglijn en accessories, waarvan de eetbare trouwjurk onderdeel is.
 • dit project is niet het antwoord op de door ons geschetste problematiek, maar vormt wel ‘n aanzet en ‘n oproep tot herinterpretatie van ‘t fenomeen trouwjurk.
 • tegelijkertijd vormen dit project en deze jurk ‘n oproep tot het eten van meer groenten en fruit o.m. door te laten zien hoe mooi bepaalde groenten zijn (in dit geval de kleur schakeringen en vezels van rabarber) plus ‘n nieuwe textuur/manier van eten te introduceren.

catering.

 • de eetbare trouwjurk maken we op bestelling voor events (minimaal 2 tot 3 weken van tevoren bestellen).
 • de bloemen zijn door de gasten te eten, en kunnen de gehele avond worden aangevuld.
 • de trouwjurk kan in verschillende smaken + kleuren gemaakt worden.

de ontwikkeling van ‘t groente & fruit “papier”. 

 • sinds 2002 zijn wij al bezig met food experiments, met ‘t onderzoeken naar nieuwe manieren van eten, en ook heel duidelijk op zoek naar nieuwe patisserie. namelijk naar groente patisserie, bonbons en snoep zonder synthetische kleurstoffen, zonder kilo’s suiker en boter.
 • hierdoor zijn wij thuis in 2002 gestart met het maken en ontwikkelen van groente- en fruitpapier.
 • in de tweede helft van 2008 zijn wij gestart met studio de culinaire werkplaats, en in juli 2009 hebben wij het maken dit eetbare fruit & groente “papier” weer opgepakt tijdens amsterdam fashion week juli 2009.
 • in 2013 hebben we ‘n re-make gemaakt voor amsterdam fashion week en is te zien dat wij inmiddels het “papier”maken beter beheersen.
 

emotie.brood

my child is leaving home rings

marjolein heeft ‘n niet alledaagse kijk op brood  en de rol van brood. zij bakt namelijk geen alledaags brood;  zij bakt emoties, m.a.w. emotie.brood.

met het concept emotie.brood heeft zij ‘n eigentijds perspectief op gelegenheidsbrood geïntroduceerd en hernieuwt daarmee de rol van brood bij de zoetige en hartige momenten die het leven rijk is.

marjolein is werelds eerste ontwerper en bakker van emotie.brood. zij werkt uitsluitend in opdracht.

op de foto: mijn kind gaat uit huis-ringen

 • is ‘n voorbeeld van een emotiebrood.
 • de uitdaging: ‘n moeder heeft moeite met het feit dat haar dochter gaat verhuizen naar ‘n andere stad om te studeren. de moeder ziet op tegen de ochtenden alleen aan de ontbijttafel. haar vraag: kun je een brood voor mij en mijn dochter bedenken, waardoor ik dit kan delen met mijn dochter.
 • het resultaat: mijn kind gaat uit huis-ringen. dit brood bestaat uit ringen, die de jaren die het kind in huis heeft gewoond symboliseren. de ringen zijn verbonden met een koord dat aan de uiteinden een naamtag heeft van de moeder en de dochter. om de ringen te eten moet het koord doorgeknipt worden. dit symboliseert het doorknippen van de psychologische navelstreng. het gebruikte meel is geel maïsmeel, en in de ringen zijn ook nog maïskorrels meegebakken. de kleur geel en de maiskorrels verwijzen naar nieuw leven, aangezien voor moeder en dochter een nieuwe fase van hun relatie aanbreekt.

wat is emotie.brood?

 • zoetige + hartige momenten. met deze broden biedt zij jou de mogelijkheid om je persoonlijke zoetige en hartige momenten in het leven op een heel persoonlijke en bewuste wijze te delen en te ervaren met je dierbaren. het delen en gezamenlijk eten van een emotiebrood verbindt enerzijds het moment en de aanwezigen met elkaar. maar het eten van emotiebrood geeft ook aan dat ieder moment tijdelijk is.
 • bewust ervaren. je kunt mooie en droevige momenten blijven koesteren, maar… door het emotiebrood te eten beleef je dit moment bewust, kun je het ook loslaten en weer openstaan voor nieuwe momenten en ervaringen in je leven.
 • het brood. marjolein gaat voor jou op zoek naar ‘n passende vorm, smaak, en ingrediënten, die gezamenlijk ‘n verhaal vertellen over dit bijzondere emotionele moment. zij tracht daarbij door te dringen tot de essentie van dat moment.
 • de collectie emotie.broden bestaat o.a. uit:
  • rouw- c.q. afscheidsbroden, zoals begrafenisbrood in allerlei vormen, herinneringsknopen, en mijn kind gaat uit huis -ringen, e.d
  • voor altijd samen brood(jes);
  • nieuw leven brood, zoals geboortebrood;
  • maar ook: droevige broodjes en goede gedachte broodjes.
 • marjolein is met haar begrafenisbroden genomineerd voor de yarden stimulans 2009 in verband met haar innovatieve perspectief op brood & rouwen.
 

eerste inspiratiebron & handtekening: zwart

black corn by marjolein wintjes of studio de culinaire werkplaats

dagelijks bedenken wij eten en manieren van eten om jou te inspireren je eten in beweging te brengen. dit doen wij aan de hand van steeds wisselende inspiratiebronnen.

voor onze eerste grote presentatie aan het publiek in 2008 –de deelname aan de eerste editie van ‘rollende keukens’ op het Westergasterrein– zijn wij op zoek gegaan naar een passende inspiratiebron om onze ambitie over de bühne te brengen. dit hebben we gevonden in zwart.

‘de verborgen talenten van zwart’ is de allereerste invalshoek geworden van waaruit het ontwerpersduo marjolein & eric als ‘de culinaire werkplaats’  eetinspiraties bedenken & maken.

zwart, de betekenis. zwart eetgoed is op vele manier te interpreteren. Een veel genoemde, maar flauwe variant vinden wij ‘verbrand eten’. Zwart heeft in het dagelijkse gebruik niet altijd een even positieve betekenis: zwarte humor, zwarte magie, zwart werken en zwart is in bepaalde culturen ook de kleur voor rouw.

zwart, de kleur. 100% zwart bestaat voornamelijk in theoretische zin. In de praktijk zien we verschillende zwarten: blauwzwart, paarszwart, bruinzwart groenzwart, roodzwart. Met name bij eten. blauwzwart tref je bijvoorbeeld aan bij bepaalde maïssoorten, paarszwart bij sommige aardappelrassen, en bruinzwart bij paddenstoelen.

‘n greep uit de zwarte lijst. zwart sesamzaad, zwart uienzaad, zwarte gierst, zwarte gerst, zwart mosterdzaad, zwarte basilicum, zwarte bonen, zwarte sojabonen, zwarte kikkererwten, zwart zeewier, zwarte paddenstoelen (b.v. judasoor, trompettes de la mort), zwarte wortelen, zwarte tomaten, zwarte olijven, zwarte paprika’s, en nog veel meer………

zwart.goed collectie. binnen de culinaire werkplaats hebben we ‘n zwart.goed eetcollectie ontwikkeld. Ieder gerechtje of product uit deze collectie bevat minimaal 1 zwart ingrediënt. het zijn allemaal plantaardige ingrediënten, die van nature zwart zijn. onze werkplaats kleurt geen ingrediënten zwart met dierlijke producten zoals inktvis inkt. favoriet in de categorie zwart hartig.goed zijn o.a. pesto van zwart sesamzaad, pure chocoladeparels gevuld met gemarineerde zwarte olijven, zwarte loempia’s, zwarte papadums, zwarte quinoa kroketjes. een steeds wisselende selectie van producten uit deze zwart.goed eetcollectie zijn regelmatig verkrijgbaar in onze werkplaats.

zwart, de verborgen talenten:

 • decoratieve waarde: bijvoorbeeld zwarte rijst garneren met een mooie kleurrijke en eetbare bloem zoals oostindische kers, of oranje viooltjes;
 • gezondheid: het schijnt dat in de pigmenten van zwart/donker eten bijzonder veel antioxidanten aanwezig zijn;
 • de grote hoeveelheid zwarte ingrediënten die er bestaan en die je zonder dat je ‘t in de gaten hebt gebruikt.

zwart als inspiratiebron, hoelang nog? zwart blijft nog steeds naar meer te smaken………  sinds 2009 bekijken we de wereld van eten & drinken vanuit allerhande contextuele thema’s. maar…….. zwart zal altijd als ‘n soort rode draad door ons werk en projecten lopen.

zwart re-visited. zwart hebben we sinds september 2008 op heel veel verschillende manieren opgepakt:

 • groen, ‘t nieuwe zwart, verwijzend naar de duurzaamheidstrend bij fashion;
 • oranje, ‘t nieuwe zwart, tijdens de wk 2010 en 2014;
 • eerlijk & super eerlijk zwart als opvolger van ‘spoons full of honesty’ 2012;
 • als ode aan de little black dress bij de eetinspiratie ‘wear or where to eat‘;
 • de transformatie van zwart naar rood in ‘t food & beverage concept  ‘drive to another beat’, ‘t launch event van bentley in shanghai 2012
 • etc, etc, etc.

the sound of black. eind 2010 hebben we de uitgangspunten van studio de culinaire werkplaats verbeeld aan de hand van ‘t geluid van zwart & zwarte ingrediënten en dat heeft geresulteerd in ‘t volgende video filmpje.

‘n kleine ode aan ‘n bijzondere aardappel. vitelotte noir is één van onze favoriete aardappelen. bijgaand ‘n kleine ode aan deze donkere aardappel. deze ode dateert uit 2010. in de 2e helft van 2015 gaan we ‘n nieuwe ode uitbrengen aan deze aardappel.

 

Thank you for visiting us!

Unfortunately De Culinaire Werkplaats is closed permanently.

eric meursing is still available as culinary advisor/food conceptualist/plant-based chef

eric.meursing1403@gmail.com