portfolio: eating architecture #02

architectuur en landschappen is één van onze meest favoriete thema’s. in 2011 hebben wij twee eetinspiraties gemaakt in het teken van architectuur (eat’in architects en eat’in bauhaus). dit jaar hebben we ‘n nieuwe selectie van bouwprojecten aan onderzoek onderworpen.

de gerechten die hieruit zijn ontstaan zijn niet alleen gebaseerd op vorm en het uiterlijk van het betreffende bouwwerk, ook het idee en het gedachtegoed van de betrokken architect(en) hebben we meegenomen in onze keuze voor vorm, presentatie, ingrediënten, etc.

  • monumentaal is ‘n interpretatie van het byzantium te amsterdam; een ontwerp van rem koolhaas. het gerecht is ‘n reflectie op de materialisatie en ‘t penthouse, dat oorspronkelijk ‘n skybar zou worden toegankelijk voor het publiek via ‘n glazen lift.
  • opslag is geïnspireerd op de oorspronkelijke en nieuwe functie van het scheepvaartmuseum amsterdam, en de prachtige glazen overkapping na ‘n recente grootschalige verbouwing. in eerste instantie ‘n arsenaal, vervolgens ‘n “opslag” voor ons maritieme verleden. ‘t oorspronkelijke ontwerp is van daniel stalpaert. het masterplan van de verbouwing is van de hand van liesbeth van der pol. in dit gerecht ontmoeten de gouden en 21ste eeuw elkaar o.a. met ‘n knipoog naar ‘t voc verleden en is er een duidelijke verwijzing naar het glazen dak waarvoor wij moderne kooktechnieken hebben ingezet.
  • materiaal vertelt ‘t verhaal van betondorp dat o.a. van de hand van dick greiner is, ‘n wijk in amsterdam oost waar twee experimenten elkaar ontmoeten: de wijk heeft de opzet van een tuindorp en er is geëxperimenteerd met beton. na wo I zijn bakstenen nl. schaars en duur. ook was er na de oorlogsperiode behoefte aan goedkope woningbouw. wij hebben ons bij de interpretatie van betondorp laten inspireren door de “brink”.
  • koninklijk gelet op de recente troonwisseling hebben wij ‘n vrije interpretatie gemaakt van het koninklijk paleis op de dam. oorspronkelijk het 1ste stadhuis in amsterdam van de hand van jacob van campen en ‘n voorbeeld van hollands classicisme. in het gerecht ontmoeten iets koninklijks, iets van de oranjes, en ‘n juweeltje van ‘n klassiek graan elkaar.
  • bestemming onbekend. dit gerecht is ‘n verwijzing naar het bekroonde project vacant.nl van rietveld landscape. voor de biënnale van venetië 2011 hebben zij ‘n installatie gemaakt van alle leegstaande publieke gebouwen in nederland en doen ‘n handreiking voor ‘n nieuwe invulling. wij hebben voor onze gasten ‘n kleine installatie gebouwd bestaande uit lege ruimtes en ‘n aanzet  voor nieuwe  smaakcombinaties.

op de dag van de architectuur hadden we ‘n 24 uurs installatie willen maken, helaas zijn de benodigde vergunning hiervoor niet verleend. volgend jaar, nieuwe kansen.

 

july 5-27, 2013: the taste of dutch fashion design in 5 dishes

poster fashion matters? edible dress of rhubarb fabric.

al eens ‘n catwalk op je bord aangetroffen? zo niet, dan kun je hierin verandering brengen. in de juli maand van 2013 brengen wij ‘n ode aan fashion design van hollandse bodem met de eet.special fashion.matters? een eetinspiratie in 5 gerechten waarin food en fashion elkaar ontmoeten.

eetinspiratie fashion matters.

  • de mode ontwerpers. wij hebben 5 nederlandse modeontwerpers geselecteerd. zo kun je straks in 5 gerechten kennismaken met de eigenzinnige kijk van ‘t duo viktor & rolf, ‘t vloeiende en soms bijna poëtische materiaalgebruik van jan taminiau, de innovatieve aanpak van iris van herpen, de ogenschijnlijke anti-fashion van bas kosters en de markante patronen van spijkers en spijkers.
  • de interpretatie. ’t selectieproces wordt momenteel gevolgd door research naar ‘t gedachtegoed, filosofie en oeuvre van de verschillende ontwerpers. in onze interpretatie in 5 gerechtjes laten we ons niet alleen leiden door ‘t vormaspect, maar ook smaak, ingrediënten, textuur, kleur, combinaties, etc ….. spelen ‘n belangrijke rol.
  • ontwerp issues. maar… zoals de naam fashion matters? al aangeeft zullen we ook aandacht besteden aan fashion design issues.
  • food & fashion. zijn volgens ons onlosmakelijk met elkaar verbonden. na ‘t uiterst succesvolle taste the unwearables in juli 2009 is het inmiddels de 8e keer dat wij tijdens amsterdam fashion week ‘n op fashion design geïnspireerde eetinspiratie en ‘n installatie presenteren.

een eet.inspiratie en/of eet.special meer…

 

juli 6-7, 2013: eatpatterns s/2014, a 2 days only installation

fashion & food & future linked as never before.

eat.patterns s/2014 – ‘n 2 days only installatie. speciaal gemaakt voor amsterdam fashion weekend.

wanneer. 6-7 juli, 2013; open voor publiek tussen 10.00 – 01.00 uur.

waar. amsterdam marriott hotel, stadhouderskade 12, 1054 es amsterdam.

matching cocktails. aangezien de installatie bij de ingang van de bar is opgesteld, hebben wij samen met het marriott hotel speciaal voor dit weekend ook 5 matching cocktails gecreëerd geinspireerd op de 5 motieven en texturen.

t project. eat.patterns s/2014 is een kleuren en textuur forecast voor s/2014 en daarna … waarin food & fashion elkaar ontmoeten. de forecast wordt gevisualiseerd door 5 conceptuele dress silhouettes gemaakt van eetbaar papier van groente en fruit.

de motieven van de eetbare modestoffen zijn reflecties op 5 belangrijke mondiale trends die steeds dominanter aanwezig zijn in de verschillende domeinen van het leven. de geselecteerde trends zijn: in progress, transparent, origin, blend, en tot besluit basic.

food equals fashion. de installatie eat.patterns s/2014 is niet alleen ‘n  forecast voor fashion & food, maar verbindt food, fashion en identity. het gaat ook over de toekomst van mode en het eco systeem. het project onderzoekt de premisse  food = fashion.

eetinspiratie fashion.matters? naast de 2-days only installatie bij het amsterdam marriot hotel kun je tijdens de gehele julimaand op vrijdagen en zaterdagen bij de culinaire werkplaats aanschuiven voor de eet.inspiratie fashion matters? een eerbetoon aan fashion design van hollandse bodem vertaald naar ‘n uit 5 gangen bestaande diner special.

 

may 24 – june 29, 2013: taste dutch architecture

flyer vitelotte noir in the shape of eye museum

ben je ‘n architectuur liefhebber? dan is de eetinspiratie eating architects ‘n must voor jou.

zo bieden wij je de kans om je tanden te zetten in één van de vernieuwde amsterdamse musea waar de gouden en de 21ste eeuw elkaar ontmoeten. en… wat denk je van iets koninklijks , zoals ‘n portie paleis op de dam op je bord. of gaat je voorkeur meer uit naar iets monumentaals als ‘t byzantium van de hand van rem koolhaas? de liefhebbers van experimenten met materialisatie kunnen kennismaken met de smaak van betondorp. tot slot vragen wij  met “bestemming onbekend” aandacht voor het bijzondere werk en gedachtegoed van rietveld landscape.

voor de eetinspiratie eating architects hebben wij 5 projecten geselecteerd, voornamelijk gelegen in amsterdam of van de hand van ‘n amsterdamse architect. ‘n interpretatie van de filosofie van de betreffende architect en ‘t project trachten we te vangen in 5 gerechtjes.

een eet.inspiratie en/of eet.special

  • bestaat altijd uit 5 gerechtjes: 3x hartig en 2x zoetig. een eetinspiratie wordt voorafgegaan door ‘n sneak preview, een gerechtje dat een tipje van de sluier oplicht.

de details meer…

 

onderhanden werk: give peas a chance #03

give peas a chance #03 by de culinaire werkplaats amsterdam

deze foto symboliseert de start van ons derde GIVE PEAS A CHANCE project, waarmee we aandacht vragen voor meer groenten op ‘t bord.

in 2010 waren onze ingrediënten voor project #00 ‘n legertank, ‘n geluidinstallatie, de song ‘give peace a chance‘ van john lennon, erwtensoep, ‘n handvol stagiaires en ‘t festival rollende keukens.

‘t 2de project (2011) natuurtalenten bestond uit soepbekers waaruit jonge erwtenplantjes enthousiast hun kopjes opstaken, en bestemd voor je salade

op dit moment werken we aan ons derde project met deze talentvolle smaakmakers. binnenkort meer.

 

a sneak peek of eating architects.

vitelotte noir, gold, asparagus

onze fotoshoot op 5 juni jl. verliep ontzettend voorspoedig. dus we hadden nog wat tijd -en niet te vergeten licht- over om alvast ‘n detail van byzantium, één van de gerechtjes van de eetinspiratie eating architects op de gevoelige plaat vast te leggen.

 

portfolio: blooming

vrije impressie van 't gerechtje bloei.

na ‘n lange donkere en koude periode kregen we  last van lentekriebels. dus…. zaaiden we allerlei bonen en erwtjes. wij werden aangestoken door ‘t enthousiaste groeiproces van deze peulvruchten en besloten het concept van groei te onderzoeken, en zo is de eetinspiratie blooming geboren.

er bestaan veel verschillende manieren van groei. veel mensen denken in termen van kwantitatieve groei, zoals bijvoorbeeld exponentiële groei. maar… groei kan ook verwijzen naar kwalitatieve groei (inhoudelijke groei) of naar ‘t ritme van groei (organische groei). verder is aan groei ook ‘n aantal fasen te onderscheiden.

om tot volle bloei te komen is naast ‘n goede voedingsbodem ook de omgeving en tijd medebepalend of iets of iemand tot volle bloei kan komen. het fenomeen groei en bloei beperkt zich overigens niet alleen tot planten. ook organisaties, mensen, samenlevingen, inzichten, ideëen, etc. ontwikkelen zich, groeien en bloeien op allerlei manieren.

we hebben 5 typen groei (volledig ad random) geselecteerd, onderzocht en vervolgens vertaald naar ingrediënten, bereidingswijze, vorm, etc. de door ons geselecteerde groeiwijzen zijn: woekeren, cirkelbloeienkristalliseren, en symbiosis.

op de foto geen weergave van ‘n gerecht uit deze eetinspiratie, maar ‘n vrije impressie van marjolein van ‘t fenomeen bloei.

 

Thank you for visiting us!

Unfortunately De Culinaire Werkplaats is closed permanently.

Sometime next year we will be publishing a book about this unique place.

 eric meursing