eerste inspiratiebron & handtekening: zwart
dagelijks bedenken wij eten en manieren van eten om jou te inspireren je eten in beweging te brengen. dit doen wij aan de hand van steeds wisselende inspiratiebronnen.
voor onze eerste grote presentatie aan het publiek in 2008 –de deelname aan de eerste editie van ‘rollende keukens’ op het Westergasterrein– zijn wij op zoek gegaan naar een passende inspiratiebron om onze ambitie over de bühne te brengen. dit hebben we gevonden in zwart.
‘de verborgen talenten van zwart’ is de allereerste invalshoek geworden van waaruit het ontwerpersduo marjolein & eric als ‘de culinaire werkplaats’ eetinspiraties bedenken & maken.
zwart, de betekenis. zwart eetgoed is op vele manier te interpreteren. Een veel genoemde, maar flauwe variant vinden wij ‘verbrand eten’. Zwart heeft in het dagelijkse gebruik niet altijd een even positieve betekenis: zwarte humor, zwarte magie, zwart werken en zwart is in bepaalde culturen ook de kleur voor rouw.
zwart, de kleur. 100% zwart bestaat voornamelijk in theoretische zin. In de praktijk zien we verschillende zwarten: blauwzwart, paarszwart, bruinzwart groenzwart, roodzwart. Met name bij eten. blauwzwart tref je bijvoorbeeld aan bij bepaalde maïssoorten, paarszwart bij sommige aardappelrassen, en bruinzwart bij paddenstoelen.
‘n greep uit de zwarte lijst. zwart sesamzaad, zwart uienzaad, zwarte gierst, zwarte gerst, zwart mosterdzaad, zwarte basilicum, zwarte bonen, zwarte sojabonen, zwarte kikkererwten, zwart zeewier, zwarte paddenstoelen (b.v. judasoor, trompettes de la mort), zwarte wortelen, zwarte tomaten, zwarte olijven, zwarte paprika’s, en nog veel meer………
zwart.goed collectie. binnen de culinaire werkplaats hebben we ‘n zwart.goed eetcollectie ontwikkeld. Ieder gerechtje of product uit deze collectie bevat minimaal 1 zwart ingrediënt. het zijn allemaal plantaardige ingrediënten, die van nature zwart zijn. onze werkplaats kleurt geen ingrediënten zwart met dierlijke producten zoals inktvis inkt. favoriet in de categorie zwart hartig.goed zijn o.a. pesto van zwart sesamzaad, pure chocoladeparels gevuld met gemarineerde zwarte olijven, zwarte loempia’s, zwarte papadums, zwarte quinoa kroketjes. een steeds wisselende selectie van producten uit deze zwart.goed eetcollectie zijn regelmatig verkrijgbaar in onze werkplaats.
zwart, de verborgen talenten:
- decoratieve waarde: bijvoorbeeld zwarte rijst garneren met een mooie kleurrijke en eetbare bloem zoals oostindische kers, of oranje viooltjes;
- gezondheid: het schijnt dat in de pigmenten van zwart/donker eten bijzonder veel antioxidanten aanwezig zijn;
- de grote hoeveelheid zwarte ingrediënten die er bestaan en die je zonder dat je ‘t in de gaten hebt gebruikt.
zwart als inspiratiebron, hoelang nog? zwart blijft nog steeds naar meer te smaken……… sinds 2009 bekijken we de wereld van eten & drinken vanuit allerhande contextuele thema’s. maar…….. zwart zal altijd als ‘n soort rode draad door ons werk en projecten lopen.
zwart re-visited. zwart hebben we sinds september 2008 op heel veel verschillende manieren opgepakt:
- groen, ‘t nieuwe zwart, verwijzend naar de duurzaamheidstrend bij fashion;
- oranje, ‘t nieuwe zwart, tijdens de wk 2010 en 2014;
- eerlijk & super eerlijk zwart als opvolger van ‘spoons full of honesty’ 2012;
- als ode aan de little black dress bij de eetinspiratie ‘wear or where to eat‘;
- de transformatie van zwart naar rood in ‘t food & beverage concept ‘drive to another beat’, ‘t launch event van bentley in shanghai 2012
- etc, etc, etc.
the sound of black. eind 2010 hebben we de uitgangspunten van studio de culinaire werkplaats verbeeld aan de hand van ‘t geluid van zwart & zwarte ingrediënten en dat heeft geresulteerd in ‘t volgende video filmpje.
‘n kleine ode aan ‘n bijzondere aardappel. vitelotte noir is één van onze favoriete aardappelen. bijgaand ‘n kleine ode aan deze donkere aardappel. deze ode dateert uit 2010. in de 2e helft van 2015 gaan we ‘n nieuwe ode uitbrengen aan deze aardappel.