exploring ‘how flat is the netherlands’

waddensea area

 
bij de eetinspiratie anything but flat? staat de vraag centraal ‘hoe plat is nederland?’. om dit uit te vinden hebben we 5 willekeurige, typisch hollandse landschappen geselecteerd en vertaald naar ‘t bord:

  • waddenzee gebied. hier staan water, zilt, zand, lucht en schuim centraal. ‘n mooie gelegenheid om zeegroenten voor ‘t voetlicht te plaatsen.
  • heidelandschap (drenthe). in dit gerecht hebben we ‘t prachtige heidelandschap laten samensmelten met ‘t boerenleven zoals afgebeeld op de schilderijen van van gogh, bartje’s motto ‘ik bid niet voor bruine bonen’ en ‘t tijdperk van de hunebedden.
  • akkerlandschap. nederland is ook ‘n land van tuinders en boeren. dus ‘n akkerlandschap kan wat ons betreft niet ontbreken, ‘n landschap waarop hollandse wortelgroenten pronken.
  • heuvellandschap in limburg. in deze eetimpressie is ‘n combinatie van aspecten uit ‘t heden en ‘t verleden leidend: kolenmijnen, wijnbouw, ambachtelijk bier en löss (limburgse klei met ‘n typische geelrode kleur).
  • stedelijk landschap. in nederland zien we dat de natuur aan ‘t afnemen is en ‘t stedelijk gebied steeds meer ruimte claimt. in de grote steden vinden er ingrijpende veranderingen in ‘t straatbeeld plaats. één hiervan heeft ons geïnspireerd tot ‘n gerecht met ‘n vette knipoog.

de vraag ‘hoe plat is nederland’ heeft vele interessante discussies opgeleverd, en de verschillende eetimpressies zijn ‘n handreiking gebleken om hollandse landschappen genuanceerder te benaderen.

nu is voor ons de tijd aangebroken om de bij deze eetinspiratie horende eetimpressies, verhalen en de centrale vraag ‘hoe plat is nederland?’ te visualiseren voor de expositie ‘dutch icons revisited’.

 

Thank you for visiting us!

Unfortunately De Culinaire Werkplaats is closed permanently.

eric meursing is still available as culinary advisor/food conceptualist/plant-based chef

eric.meursing1403@gmail.com