emotie.brood

my child is leaving home rings

marjolein heeft ‘n niet alledaagse kijk op brood  en de rol van brood. zij bakt namelijk geen alledaags brood;  zij bakt emoties, m.a.w. emotie.brood.

met het concept emotie.brood heeft zij ‘n eigentijds perspectief op gelegenheidsbrood geïntroduceerd en hernieuwt daarmee de rol van brood bij de zoetige en hartige momenten die het leven rijk is.

marjolein is werelds eerste ontwerper en bakker van emotie.brood. zij werkt uitsluitend in opdracht.

op de foto: mijn kind gaat uit huis-ringen

 • is ‘n voorbeeld van een emotiebrood.
 • de uitdaging: ‘n moeder heeft moeite met het feit dat haar dochter gaat verhuizen naar ‘n andere stad om te studeren. de moeder ziet op tegen de ochtenden alleen aan de ontbijttafel. haar vraag: kun je een brood voor mij en mijn dochter bedenken, waardoor ik dit kan delen met mijn dochter.
 • het resultaat: mijn kind gaat uit huis-ringen. dit brood bestaat uit ringen, die de jaren die het kind in huis heeft gewoond symboliseren. de ringen zijn verbonden met een koord dat aan de uiteinden een naamtag heeft van de moeder en de dochter. om de ringen te eten moet het koord doorgeknipt worden. dit symboliseert het doorknippen van de psychologische navelstreng. het gebruikte meel is geel maïsmeel, en in de ringen zijn ook nog maïskorrels meegebakken. de kleur geel en de maiskorrels verwijzen naar nieuw leven, aangezien voor moeder en dochter een nieuwe fase van hun relatie aanbreekt.

wat is emotie.brood?

 • zoetige + hartige momenten. met deze broden biedt zij jou de mogelijkheid om je persoonlijke zoetige en hartige momenten in het leven op een heel persoonlijke en bewuste wijze te delen en te ervaren met je dierbaren. het delen en gezamenlijk eten van een emotiebrood verbindt enerzijds het moment en de aanwezigen met elkaar. maar het eten van emotiebrood geeft ook aan dat ieder moment tijdelijk is.
 • bewust ervaren. je kunt mooie en droevige momenten blijven koesteren, maar… door het emotiebrood te eten beleef je dit moment bewust, kun je het ook loslaten en weer openstaan voor nieuwe momenten en ervaringen in je leven.
 • het brood. marjolein gaat voor jou op zoek naar ‘n passende vorm, smaak, en ingrediënten, die gezamenlijk ‘n verhaal vertellen over dit bijzondere emotionele moment. zij tracht daarbij door te dringen tot de essentie van dat moment.
 • de collectie emotie.broden bestaat o.a. uit:
  • rouw- c.q. afscheidsbroden, zoals begrafenisbrood in allerlei vormen, herinneringsknopen, en mijn kind gaat uit huis -ringen, e.d
  • voor altijd samen brood(jes);
  • nieuw leven brood, zoals geboortebrood;
  • maar ook: droevige broodjes en goede gedachte broodjes.
 • marjolein is met haar begrafenisbroden genomineerd voor de yarden stimulans 2009 in verband met haar innovatieve perspectief op brood & rouwen.
 

Thank you for visiting us!

Unfortunately De Culinaire Werkplaats is closed permanently.

eric meursing is still available as culinary advisor/food conceptualist/plant-based chef

eric.meursing1403@gmail.com