maak kennis met de initiatiefnemers

de initiatiefnemers. 

de culinaire werkplaats is ‘n idee van marjolein wintjes en eric meursing. de trigger voor dit idee ligt zo’n 12 jaar geleden en komt voort uit ‘n aantal voor ons bijzondere leef- en lijfstijlervaringen gecombineerd met onze persoonlijke & zakelijke ambities plus ‘n aantal al dan niet verborgen talenten.

marjolein en eric hebben beide een multidisciplinaire achtergrond, die doorklinkt in al hun ideeën en ontwerpen. hierna ‘n korte kennismaking met de oprichters, laten we starten met marjolein.

marjolein.

marjolein wintjes

marjolein

 • heeft algemene sociale wetenschappen gestudeerd, ‘n interdisciplinaire studie aan de universiteit utrecht, en cum laude afgerond. zij benadert vraagstukken op ‘t gebied van food & the act of eating dan ook vanuit een interdisciplinaire aanpak.
 • heeft een bijzondere belangstelling met name voor routines, rituelen, en individuele leerprocessen.
 • combineert dit met aandacht voor persoonlijke gezondheid, liefde voor ambachtelijk brood en haar werk als food conceptualist, beeldend kunstenaar en verhalenverteller (conceptueel, textiel, papier, eten).
 • houdt zich daarnaast bezig met het verder ontwikkelen van het concept ‘reflexief ondernemen’. eigentijds ondernemen vat zij op als action learning, als handelingsonderzoek, waarbij economisch en maatschappelijk handelen keerzijden van dezelfde medaille zijn. marjolein heeft gekozen voor de term reflexief, enerzijds omdat deze term geen normatieve connotatie heeft zoals de concepten maatschappelijk verantwoord en duurzaam. anderzijds omdat het een begrip is met ontwikkelingsperspectief.

eric.

eric meursing

eric

 • benadert eten vanuit de combinatie kunstacademie (3d artez arnhem) en een professionele kookopleiding (SVH)
 • is op zoek naar wat er op het bord van toekomst komt te liggen, hoe dit smaakt, uit welke texturen en combinaties dit bestaat, en hoe dit wordt gepresenteerd.
 • wil mensen uitdagen avontuurlijker te gaan koken met groenten, fruit, bijzondere granen, kruiden en zaden & pitten.

persoonlijke projecten van de initiatiefnemers

 • groenten en fruit patisserie: eric werkt aan het ontwikkelen van ‘n nieuwe kijk op patisserie waarin groenten en fruit de hoofdrol spelen, evenals natuurlijke smaken. hij heeft o.a. ‘n fair.trouwentaart ontworpen in opdracht van max havelaar voor de kickoff van de fairtrade week 2009. sinds 2013 is eric geïnteresseerd in bijzondere combinaties met groente en/of pure chocolade.
 • emotiebrood:  in juli 2009 heeft marjolein met het concept emotie.brood ‘n nieuw perspectief op gelegenheidsbrood en de rol die brood kan spelen tijdens persoonlijke momenten in het leven gepresenteerd en geïntroduceerd tijdens de expositie ‘zij bakt.emoties‘ (zie portfolio). in september 2009 heeft zij met ‘n tweede expositie het concept emotiebrood gedeeld: zijbakt.instilte.

prijzen & nominaties

 • ‘t beste benelux groenterestaurant 2011: op 25 oktober 2010 is de culinaire werkplaats beloond met de titel van ‘t beste benelux groenterestaurant 2011’. de winnaars van deze wedstrijd zijn beoordeeld op basis van de steeds wisselende menukaart, reviews van gasten, het watermenu gegeten op 19 augustus 2010 door de jury bestaande uit groentekok frank fol, en foodwriter marc de clercq, en de ervaringen van ‘n anoniem bezoek van ‘n gault millau inspecteur.
 • het gouden dienblad fairtrade@work 2010 categorie kleine werkgevers. ‘t gouden dienblad wordt uitgereikt door max havelaar.
 • westerlicht 2009: eric’s vernieuwende bittergarnituur met bijpassend wijnarrangement heeft de culinaire werkplaats in december 2009 de westerlicht prijs opgeleverd. de jury stond o.l.v. johannes van dam (culinair journalist) en iens boswijk (iens.nl). de bitterballen zijn ‘n interpretatie van het thema ‘westerlicht’: licht.kruidig (wortel-munt), licht.pittig (pastinaak), en licht.zoetig (appel).
 • yarden stimulans 2009: marjolein’s vernieuwende kijk op brood en de rol die brood kan spelen bij rouwbeleving is genomineerd voor de Yarden Stimulans 2009.
 

Comments are closed.

Thank you for visiting us!

Unfortunately De Culinaire Werkplaats is closed permanently.

eric meursing is still available as culinary advisor/food conceptualist/plant-based chef

eric.meursing1403@gmail.com