25 okt 2010: het beste benelux groente restaurant 2011

de culinaire werkplaats mag zich samen met ‘t aards paradijs uit nevele (belgië) het beste benelux groenterestaurant 2011 noemen.

de wedstrijd eet meer groenten is het initiatief van groentekok® frank fol die restaurateurs oproept niet alleen tot meer groenten maar ook tot meer creativiteit met groenten op het restaurantbord.

de culinaire werkplaats deelt deze ambitie met frank fol, en heeft daarom ook deelgenomen aan de wedstrijd.

commentaar van gasten, menukaarten op de website, ‘n anoniem bezoek van ‘n inspecteur van de gault millau en ‘n jurybezoek van frank fol en foodwriter marc de clercq hebben geleid tot het verdict.

op 25 oktober 2010 heeft de prijsuitreiking in kortrijk belgië plaatsgevonden op een prachtige lokatie, nl. quinze & milan designers showroom. we ontvingen o.a. ‘n kunstwerk van quinze, ‘n gepersonaliseerde koksbuis, de prachtige 5 delige reeks denk groenten en ‘n aantal groentewijnen.

verder hebben eric en ik mogen genieten van ‘n fantastisch 5 gangen diner verzorgd door frank fol en wouter vandervieren van restaurant clandestino te haasdonk, de winnaar van vorig jaar.

het is een uitermate plezierige ervaring als je met vakgenoten je ambitie voor meer groenten op het bord kunt delen. wij zijn trots om samen met lieven en isabella lootens van het aardse paradijs ‘n jaarlang ambassadeur voor het initiatief eet meer groenten te zijn. tot onze spijt mogen we onze titel in het komende jaar niet verdedigen.

het persbericht: persbericht-groenterestaurants-2010-2011

juryrapport

De Culinaire Werkplaats is zowel restaurant, eetwinkel, atelier, galerie als een studio van en voor het bord van de toekomst van het ontwerpersduo Marjolein Wintjes en Eric Meursing. Het duo bedenkt constant nieuwe manieren van eten in relatie met milieu en gezondheid. Groenten spelen daarbij een belangrijke rol. Elke maand creëren ze een reeks nieuwe gerechten rond een bepaald thema. Wij arriveren als de menukaart rond het thema water is opgebouwd. Het is voor het duo meteen gelegenheid om aandacht te vragen voor de cruciale rol die water speelt in ons leven. De maaltijd start met een ‘Coupe waterlanders’, een hapje van erg pittig gemarineerde onrijpe groene meloen en watermeloen, opgefrist met schuim van munt. Als hapje een friszoete en kruidige combinatie van worteltapenade, komijn, allspice, sinaasappel, doperwt en tuinbonen. Vervolgens onrijpe groene zebratomaat met krokant vruchtvlees, gevuld met in honing en azijn gemarineerde kerstomaat, een verrassende pesto van waterkers en een net perfect gekruide puree van vitelotte-aardappelen. Dan volgt een ‘waterballet’, een goed geconcentreerde super-groentebouillon met krokante groentjes. Op het oppervlak drijft een vederlichte zwaan in soezendeeg die net daarvoor was gebakken. Twee verrassende desserts sluiten het menu af. Een ‘waterlelie’ bestaande uit eetbaar papier op basis van aardbeien en aardbeisap, gevouwen tot een bloem en gevuld met zwarte rijst en geplette bosbessen. En tot slot ‘waterijs’, yoghurthangop met frambozenijs.

De evenwichtige gerechten met steeds een fristoets en de hoogst creatieve manier waarin groenten hun weg vinden in de gerechten maakt dit restaurant tot het Beste Groenterestaurant van Nederland 2010.

bron: website www.eetmeergroenten.info

 

Comments are closed.

Thank you for visiting us!

Unfortunately De Culinaire Werkplaats is closed permanently.

eric meursing is still available as culinary advisor/food conceptualist/plant-based chef

eric.meursing1403@gmail.com