zin in ‘n kruidig pasen?

spicy easter eggs chinese style, kruidige paaseieren chinese stijl

zin in ‘n spectaculair en kruidig gekookt eitje met pasen? maak dan eens voor ‘t paasontbijt of -brunch gemarmerde eieren chinese stijl in frisse natuurlijke kleuren, zoals rood, geel of groen, en met kruidige smaakcombinaties. dat ziet er niet alleen prachtig uit, het geeft ‘n extra smaakboost aan het alom bekende gekookte eitje, oh ja… ‘t kost niet eens zoveel extra werk.

hierna eerst de werkwijze, daarna volgen per kleur de ingrediënten.

de werkwijze

  • je kookt eerst het ei heel kort zodat de buitenkant van het eiwit al stevig is en een klein stootje kan verdragen. daarne breek je de eierschaal voorzichtig door er met ‘n theelepel op te tikken of het ei tussen ‘n theedoek zachtjes heen en weer te rollen.
  • intussen breng je de overige ingrediënten aan de kook en laat je ‘t ei 1 uur sudderen in water waaraan je een (natuurlijke) kleurstof met kruiden hebt toegevoegd. daarna af laten koelen en nog ‘n nachtje in de koelkast in het suddervocht laten trekken. lekker uit het vuistje eten.
  • kijk hierna voor de ingrediënten die voor de kleur en de smaak zorgen.

ingrediënten: licht bruin gemarmerde eieren

  • om licht.bruine gemarmerde eieren te krijgen voeg je aan het water 1 eetlepel thee toe (earl grey of lapsan souchong), wat zout, 2 eetlepels lichte sojasaus, 0,5 eetlepel sichuan peper, 1 steranijs, 0,5 kaneelstokje en ‘n stukje gedroogde mandarijnschil.

ingrediënten: rood gemarmerde eieren

  • werkwijze is hetzelfde als bij de lichtbruine gemarmerde eitjes. aan het water voor de gekneusde eitjes wordt bietensap toegevoegd en ‘n theelepel karwijzaad.

ingrediënten: geel gemarmerde eieren

  • aan het water voor de gekneusde eitjes wordt ‘n halve theelepel kurkuma toegevoegd, en gemberwortel.

ingrediënten: oranje gemarmerde eieren

  • aan het water voor de gekneusde eitjes wordt wortelsap toegevoegd, sinaasappel schillen, gemberwortel en rozijnen.

ingrediënten: groen gemarmerde eieren

  • groen wordt verkregen door spinazie of peterselie aan het water toe te voegen, fijngehakte knofloof, gemberwortel en mosterdzaad.

veel succes! vast en zeker verzin jezelf nog veel meer varianten.

by the way, je kunt dit ook met verschillende soorten eieren doen, bijvoorbeeld kwarteleitjes of eendeneieren.

 

Thank you for visiting us!

Unfortunately De Culinaire Werkplaats is closed permanently.

Sometime next year we will be publishing a book about this unique place.

 eric meursing