‘t nederlands landschap in 5 gerechten

in maart 2012 hebben wij met de eetinspiratie hollandse landschappen ‘t startsein gegeven voor ‘t drieluik landschappen & architectuur dat vanaf maart t/m begin juli 2012 centraal staat in ons onderzoeksproces naar nieuwe smaken, combinaties, nieuwe texturen, nieuwe manieren of vormen van eten.

landschappen en architectuur is één van onze favoriete thema’s die we regelmatig oppakken. in 2011 lag ‘t accent op architectuur. in 2012 verschuift onze focus meer richting landschappen op ‘t bord.

de eetinspiratie hollandse landschappen uit 2011 smaakte naar meer. dus ‘n tweede serie kon niet uitblijven. dit keer hebben we onze gasten hun tanden laten zetten in ‘n 5-tal nieuwe typical dutch foodscapes.

de werkwijze.

  • ‘n eetinspiratie bestaat altijd uit ‘n 3 tal hartige gerechten, gevolgd door 2 zoetige gerechtjes.
  • we hebben 5 willekeurige landschappen geselecteerd, ieder landschap heeft ons op meerdere aspecten geïnspireerd. de landschappen zijn dus niet 1 op 1 vertaald. naast smaak, vorm, textuur, vertellen de geselecteerde ingrediënten vaak ook op ‘n andere manier iets over ‘t betreffende landschap. per landschap staan hierna ook de voornaamste ingrediënten vermeld die zijn ingezet om de verschillende gerechtjes te creëren.
  • de gerechtjes zijn in dialoog met de gasten gedurende de looptijd van de eetinspiratie ontwikkeld.

de gerechtjes.

hartig 1: drentse heidelandschap

  • geïnspireerd op bloeiende heide, hunebedden en ‘t boek van bartje van anne de vries;
  • de voornaamste ingrediënten: bruine bonen, rode kool, piccalilly.

hartig 2: weide landschap (zie foto van het prepareren van dit gerechtje)

 

  • kenmerkend voor ‘t vlakke nederland is uitgestrekte weidegebied, helaas tegenwoordig veelal leeg, omdat ‘t vee minder vaak buiten komt;
  • de voornaamste ingrediënten: hooi, boerenkool, knolselderij, sjalot, weide champignons, jus;

hartig 2: limburgse heuvels

  • ‘n gebied dat zich o.m. laat typeren door heuvels, asperges, bier, en de smaak van kollenberger spelt;
  • de voornaamste ingrediënten: o.a. schorseneer, ui, zwarte aardappel, peterselie, en chateau neubourg ‘n 100% nederlands bier van gulpener. de schorseneer heeft als bijnaam ‘armeluis asperge’ en is in dit gerecht de vervanger voor asperge, omdat ‘t asperge seizoen nog even op zich laat wachten;

zoetig 1: stad

  • ‘t stedelijk gebied in nederland groeit nog steeds en dit beïnvloedt de kern van ‘t landschap, dat meer en meer verstedelijkt landschap wordt. deze verstedelijking roept de vraag op van ‘hoe geven we iedereen te eten’, ‘n mogelijk antwoord ligt in urban farming;
  • de voornaamste ingrediënten, die we gebruikt hebben: zwarte quinoa, vijgen, rozijnen, appel, munt.

zoetig 2: polder

  • buiten onze landsgrenzen staan nederlanders bekend om hun waterwerken, en hun excellente kennis met betrekking tot inpolderen van land;
  • de voornaamste ingrediënten: bitterkoekjes, boerenmeisjes, wafeldeeg, sabayon
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *